Fra tanke til fotografering.

Noen gange er der lang vei fra tanke til handling – men en god prosess gir gode fremskritt. 

Her kommer et lite innblikk i hvordan en arbeidsprosess fungere mellom kunden og Fotograf Wittrup. 

Prat/møte

Uforpliktende tilbud

Fotografering

Tilsendt prøvefiler

Ferdige bilder

#1

Prat

Jeg foretrekker altid og ta en prat for og høre dine tanker om projektet – jeg prioritere altid en samtale fremfor en e-post, når det kommer til briefing. Her kan det være en god idè og ha et overblik over projektet klart. Her er en liste med ting, der kan være lurt og tenke over: 

 • Hvor mange bilder trenger vi ca.? Her er ikke tale om presise tal, men tenk hellere, om det er 3 eller 25 bilder. 
 • Ønsker du bilder i studio eller på location? Jeg har tilgang til et fantastisk fotostudio, men trives egentlig best ute på location
 • Hvor lang tid tenker du fotograferingen tar? Dette kan noen gange være vanskelig og svare på – men kom med et forslag!
 • Når ønsker du fotografering? De fleste prosjekterer finest en sensommerkveld, mens andre ganger er det faktisk fint med litt nysnø
 • Når trenger vi bildene? Om deadline var i går, er det fint og vite det.
 • Hva skal bildene brukes til? Ønsker dere og bygge en bildebank, eller er once-and-done til en Instagram Story?
 • Er det lurt med en ekstra hånd? Jeg tilbyr også fotoassistent, som gjør hele prosessen mer overskuelig for begge parter. 

Har du overblikket over noen av disse spørsmål er det enklere for meg og komme med et uforpliktende tilbud til dere.

#2

Uforpliktende tilbud

Tjenesten jeg tilbyder er litt forskjellig – og derfor vil måten jeg regner pris også avspeile dette. Noen prosjekter er jo spesielle, men vanligvis vil tilbudet se ut på èn av disse to måter: 

Timespris på fotografering + Pris pr. bilde

Denne prismodel brukes hvis bildene skal brukes i lengere tid og flere steder, dvs. på nettside, annonser, bildebank.

Tiden jeg bruker på og fotograferer beregnes utfra en fast timepris

Når dere har mottatt prøvefiler og har utvalgt bildene dere ønsker, vil dere betale en pris pr. bilde. Prisen avhenger av hvor mange bilder dere bestiller og stk-pris er lavere jo flere du bestiller. 

I denne prisen er der inkludert både redigering og permanente rettigheter

Timespris på fotografering & redigering

Denne prismodell brukes hvis bildene er once-and-done, dvs. bilder fra events, bilder til Instagram stories osv. 

Tiden jeg bruker på og fotograferes beregnes utfra en fast timepris

I de fleste tilfelde vil jeg gjøre utvelgelse utfra praten vi har hatt tidligere – og redigere et antall bilder, som passer utfra avtalen og budsjettet deres. 

Med andre ord, så er der en fast timepris på både fotografering og redigering i denne modell. Bruksrettigheten dermed begrenset, men kan tilkjøpes senere, om man ønsker og bruke bildene i f.eks. annonsering. 

Tilbudet som dere mottar er skalerbar i den forstand, at hvis dere ønsker flere bilder, etter at dere har sett prøvebildene, så er det bare og utregne det utfra pris-skjemaet, som er inkludert. 

#3

Fotografering

Når alt er på plass, og tilbudet er akseptert og det neste skritt egentlig og begynne og fotografere. Og det er jo netopp her det artige skal begynne – samtidig er det også her der er stor variasjon i hvordan oppgaven blir løst. 

#4

Tilsendt prøvefiler

Mange lurer på hva som skjer etter endt fotografering, men det er egentlig relativ enkelt.

 1. Bildene lastes inn på harddisken, og gjøres klar for back-up.
 2. Heretter begynner den store sorteringsjobb. Ofte blir 700 bilder skåret ned til f.eks. 60 prøvebilder. Det er viktig for mig, at dere som kunde ikke blir (alt for) overveldet med prøvefiler. Samtidig er det en enorm motivasjon for meg, at levere så mye forskjellig og bra bilder som mulig. Kanskje dere “plutselig” trenger flere bilder likevel?
 3. Prøvefiler justeres. Ikke for mye, men nok til at dere skjønner min tankegang angående det endelige utseende.
 4. Filene sendes i en håndterbar størrelse, og så er det egentlig opp til dere og bestemme dere. Er det vanskelig, kan jeg også komme med innspill til hvilke bilder der vil fungerer best til deres behov. 

#4

Ferdige bilder

Når dere har valgt ut begynner siste del av prosessen. Har dere spesifikke ønsker til redigeringen, så kan ligge ved kommentarer i bestillingen. 

I det overstående eksempel ønsket kunden å fjerne lyktestolpen, og diverse småting. 

Det er veldig forskjellig hva folk ønsker retouchert – personlig mener jeg det handler om en balanse. Det må såklart være fint estetisk, men også innenfor realismens grenser.

Når bildene er ferdigbehandlet, vil dere motta to settmed filer: En HQ med fulloppløselige filer, og en LQ til web-bruk.

Etterpå, så langt dere ikke har noen ønsker om endringer, er det bare og begynne og bruke bildene. Dere vil også motta en Terms of Use, som forklarer litt om hva man ikke kan gjøre med bildene, f.eks. behandle dem selv, og selge dem videre.

Er man tvil om noen ting er det selvfølgelig bare og ta kontakt. 

 

Before After

Så er det opp til deg!

Jeg håper denne lille gjennomgang, gjør det letterer for deg som kunde og ta et valg.

Du er alltid velkommen til og skrive en mail til info@kristofferwittrup.com eller ringe på +47 40 30 10 86.